Το ταξίδι μας από το Omalo προς το Dartlo, Girevi, και το υψηλό πέρασμα Atsunta προς το Andaki είναι μια απίστευτη περιπέτεια μέσα στον επιβλητικό κόσμο του Tusheti στη Γεωργία. Αυτή η πεζοπορία διασχίζει τα Καυκάσια βουνά, προσφέροντάς μας μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μοναδική ομορφιά, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της περιοχής.


  • Ημερομηνία: 27/7/2024 10:00 - 5/8/2024 06:40
  • Τοποθεσία Tusheti

Περιγραφή

27 Ιουλίου Ημέρα Σάββατο

Συνάντηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 22:00 το βράδυ. 

28 Ιουλίου Ημέρα Κυριακή

Αναχώρηση πτήσης από Αθήνα για Τυφλίδα στις 00:10 με απευθείας πτήση. Άφιξη στη πρωτεύουσα της Γεωργίας στις 03:50 τα ξημερώματα. Επιβίβαση σε πουλμανάκι και μετάβαση στο ξενοδοχείο για μερική ξεκούραση. Πρωινό και βόλτα για να ανακαλύψουμε τη Τυφλίδα με συνοδεία ντόπιο αγγλόφωνο tour guide. Ελεύθερο πρόγραμμα μετά το μεσημεριανό.29 Ιουλίου Ημέρα Δευτέρα

Πρωινό και αναχώρηση με minivan για ημερήσια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Stepantsminda. Πρώτη στάση στο Κάστρο Ananuri, που βρίσκεται στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Jinvali, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της Γεωργίας. 

Στη συνέχεια θα επισκευτούμε το μνημείο φιλίας, κτισμένο από τους Γεργιανούς το 1983, για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια «φιλίας» με τη Ρωσία. Η πολύχρωμη διακόσμηση, καθώς και η ιστορία του μνημείου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ομορφιάς του οφείλεται στην υπέροχη τοποθεσία.

Η ημερήσια εκδρομή μας στη Stepantsminda θα μας φέρει ψηλότερα, στο πέρασμα Jvari (2.400μ) και μετά στο Travertine natural Museum, όπου μπορούμε να γευτούμε λίγο φυσικό αφρώδες νερό και να νιώσουμε τον καθαρό αέρα του βουνoύ.

Το απόγευμα θα φτάσουμε στη Stepantsminda, γνωστή ακόμα στους ντόπιους ως Kazbegi. Είναι μία πανέμορφη τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Kazbek και είναι το πιο επισκέψιμο μέρος της χώρας.

Στη Stepantsminda έχουμε δύο επιλογές: είτε θα κάνουμε πεζοπορία στην Εκκλησία της Τριάδας Gergeti, η οποία διαρκεί περίπου 3 ώρες και για τις δύο κατευθύνσεις (προτείνουμε να γίνει αυτή η εύκολη πεζοπορία) είτε αν είμαστε κουρασμένοι να πάμε οδικώς. Επιστροφή στη Τυφλίδα περίπου στις 19:00 το απόγευμα.

30 Ιουλίου Ημέρα Τρίτη

Πρωινό και αναχώρηση από το ξενοδοχείο στις 8:30. Επιβίβαση σε minibus και προορισμός το Gombori Pass.

Στο πέρασμα Gombori θα αλλάξουμε οχήματα και θα επιβιβαστούμε σε τζιπ 4χ4 για να συνεχίσουμε το ημερήσιο ταξίδι μας ως το χωριό Omalo μέσω του περάσματος Abano. Επίσης θα πάρουμε κάποιες προμήθειες.


Abano Pass

Το Abano Pass είναι ένα ορεινό πέρασμα που συνδέει τις περιοχές Kakheti και Tusheti. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με την όμορφη φύση και τα απομονωμένα χωριά. Συχνά χρησιμοποιείται από τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την ορεινή ομορφιά και τον πολιτισμό της περιοχής.

Μετά από 7 ώρες οδήγησης μέσα από τα ορεινά προπύλαια του Καυκάσου θα φτάσουμε στο χωριό Omalo.


Omalo & πύργος Keselo


Το χωριό Omalo αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πανέμορφα χωριά στην περιοχή Tusheti. Βρισκόμαστε στο βόρειο μέρος της χώρας,  όπου είναι γνωστή για τα άγρια τοπία της, τα παραδοσιακά χωριά και τον ανεπτυγμένο πολιτισμό της. Υψόμετρο 2.000μ.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και αν δεν είμαστε κουρασμένοι από το ταξίδι μπορούμε να ανέβουμε στο πύργο Keselo και σε άλλους πύργους. Το κάστρο Keselo είναι ένα παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα πύργων και κατοικιών και αποτελείται από πύργους και τοίχους κατασκευασμένους από πέτρα. Οι πύργοι χρησιμοποιούνταν για την προστασία από εχθρικές επιθέσεις οι οποίοι χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους κατοίκους για την αυτοάμυνα κατά των επιθέσεων. Κάθε οικογένεια είχε τον δικό της πύργο, που χρησίμευε και ως κατοικία. Το βράδυ θα γευτούμε ντόπια παραδοσιακή κουζίνα.

31 Ιουλίου Ημέρα Τετάρτη

Ξεκινάμε το πρώτο τμήμα της πεζοπορικής μας διάσχισης με προορισμό το παραδοσιακό χωριό Dartlo. Άλλο ένα απομωνομένο χωριό της χώρας όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε το παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων οι οποίοι είναι επικεντρωμένοι στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την παραδοσιακή γεωργιανή κουλτούρα. Οι κατοικίες στο Dartlo είναι κατασκευασμένες από πέτρα και ξύλο, με παραδοσιακή γεωργιανή αρχιτεκτονική. Αυτή τη μέρα θα ξεκινήσουμε σε χαλαρό ρυθμό σε δασωμένο μονοπάτι. Είναι κατάλληλη επίσης για να ξεκινήσουμε λίγο τον εγκλιματισμό ανάμεσα σε αλπικά λιβάδεια και λουλούδια του αλπικού υψομέτρου.

Dartlo


Εποχή κουρέματος


Στοιχεία Διαδρομής 

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 11,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ Ανάβαση 600μ. - Κατάβαση 865

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 6 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1. 

1 Αυγούστου Ημέρα Πέμπτη

Το πρωί συνεχίζουμε τη διάσχισή μας με προορισμό το Girevi, άλλο ένα παραδοσιακό χωριό του καυκάσιου ορεινού όγκου. Βρισκόμαστε στο φυσικό σύνορο μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας.

Girevi

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, γεύμα και ξεκούραση.

Στοιχεία Διαδρομής 

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 16χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ Ανάβαση 990μ. - Κατάβαση 760

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 7 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1+. 

2 Αυγούστου Ημέρα Παρασκευή

Πρωινό και αφήνουμε το τελευταίο χωριό του Tusheti. Προορισμός μας το Kvakhidi, στη διαδρομή μας θα περάσουμε τους ερειπωμένους πυργους του Chontio.

Chontio


Φτάνοντας στο Kvakhidi θα ετοιμάσουμε το camp. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο πως το μόνο που κουβαλάμε είναι ημερήσιο σακίδιο (το οποίο πρέπει να είναι πεζοπορικό). Τα υπόλοιπα πράγματά μας θα μεταφέρονται με άλογα κατά τη διάρκεια της διάσχισης.Μαγείρεμα και χαλάρωση κάτω από τον καυκάσιο έναστρο ουρανό.

Στοιχεία Διαδρομής 

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 15,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ Ανάβαση 940μ. - Κατάβαση 545

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 8 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1+. 

3 Αυγούστου Ημέρα Σάββατο

Η διαδρομή του Σαββάτου είναι η πιο δύσκολη καθώς θα ανέβουμε προς το Atsunta pass 3.430μ υψόμετρο. Η διαδρομή θα μας ανταμείψει καθώς θα διασχίσουμε με πεζογέφυρα τη πρώτη φορά τον ποταμό Kvakhidis-tskali και τη δεύτερη φορά αν η στάθμη του ποταμού είναι υψηλή με τα άλογα.


Τελευταίο βράδυ στα βουνά του Καυκάσου σε σκηνή.

Στοιχεία Διαδρομής 

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 11,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ Ανάβαση 1340μ. - Κατάβαση 850

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 8 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1+. 

4 Αυγούστου Ημέρα Κυριακή

Η τελευταία διαδρομή του trekking είναι κατηφορική εως τη τοποθεσία Ardoti όπου θα επιβιβαστούμε στα τζιπ για να  μας πάνε εως το χωριό Shatili. Εκεί θα μπορέσουμε να ξεσκονιστούμε στα νερά του ποταμού Ardoti, θα κάνουμε picnic και θα πάρουμε το δρόμο για το ξενοδοχείο μας στη Τυφλίδα.

Στοιχεία Διαδρομής 

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 11χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ Ανάβαση 100μ. - Κατάβαση 1200

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 5 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1+. 

5 Αυγούστου Ημέρα Δευτέρα (10η ημέρα)

2 τα ξημερώματα αναχωρούμε από το ξενοδοχείο για να πάρουμε τη πτήση για Ελλάδα. Αναχώρηση πτήσης 04:40 τοπική ώρα.

Άφιξη στο Ελ, Βενιζέλος 06:40

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πληροφορίες για:
-Επίπεδο βαθμό δυσκολίας
-Οργάνωση του φαρμακείου
-Εξοπλισμό &
-Για τους όρους συμμετοχής
Πατήστε το λινκ: ΕΔΩ

----------------

Σημείο συνάντησης στις 22:00 το βράδυ στο Ελ. Βενιζέλος. 27 Ιουλίου.

Η είσοδος στη χώρα της Γεωργίας χρειάζεται έγκυρο διαβατήριο μόνο.

-----------------

Το group είναι 12 εως 20 θέσεων.

Οι θέσεις εξαντλούνται. Ενημέρωση 24/2.

Η αποπληρωμή θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις.

Το κόστος της  εξόρμησης είναι 1950€ και περιλαμβάνει:
*     Έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων με την Aegean με απευθείας πτήσεις Αθήνα - Γεωργία και επιστροφή(συμπεριλαμβάνονται οι φόροι.

**   Transfer από αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο και αντιστρόφως τη 1η και τη τελευταία ημέρα.

*** Ντόπιος αγγλόφωνος guide για το city tour.

**** Εκδρομή με συνοδεία ντόπιου αγγλόφωνου guide τη δεύτερη ημέρα μας για τη περιοχή της Stepantsminda.

***** Transfer από το ξενοδοχείο προς το χωριό Omalo (minibus & Jeep 4x4) και από το Shatili στο ξενοδοχείο στη Τυφλίδα. Για μονόκλινο για τις 3 ημέρες στη Τυφλιδα είναι 100€ επιπλέον.

****** Άλογα για τη μεταφορά αποσκευών και εξοπλισμού που χρειαζόμαστε για το trekking.

******* 3 Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στη Τυφλίδα με πρωινό. 3 διανυκτερεύσεις σε ξενώνες τις ημέρες του trekking & 2 διανυκτερεύσεις σε σκηνές (υποχρεωτικά). Στις 6 ημέρες του trekking περιλαμβάνονται πρωινά και γεύματα και picnic κατά τη διάρκεια του trekking

******** Εξοπλισμό camp ( σκηνές, μαγειρείο, φαγητού) + Μάγειρας για τα πρωινά μας και τα γεύματά μας.

********* Τοπικός αγγλόφωνος guide.

********** Έξοδα διοργάνωσης & διοργανωτών.

Δεν περιλαμβάνει ότι δεν αναφέρεται.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να δηλωθούν εως 20 Απριλίου.

Με τη συμπλήρωση της φόρμας θα σας σταλεί e mail για τη κατάθεση 150€ και ο τρόπος εξόφλησης.

Οι φόρμα συμμετοχής συμπληρώνεται μόνο για τη σίγουρη συμμετοχή στη δραστηριότητα περιπέτειας.

Για δήλωση συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ.

Τηλ. Επικοινωνίας 6977 423 738 Ηλιάδης Τάσος
------------

Γίνε εθελοντής και γίνε μέρος του Delphi Way, το μονοπάτι που θα ενώνει την Αθήνα με τους Δελφούς...Πληροφορίες για το μονοπάτι: ΕΔΩ
Γίνε μέλος της ομάδας Delphi Way στο Facebook: ΕΔΩ